Beyin Bilgileri Silmiyor, Sadece Ulaşamıyor
İnsan beyninin ve işleyişinin nasıl olduğuna dair bilim adamlarının en çok merak ettiği ve en çok inceleme yaptığı alanlar içinde bulunmaktadır. İnsan yaşamı için önemli bir organ olan beyin, bilim adamları tarafından hala tam anlamıyla çözülebilmiş değil ve bu alanda incelemeler tam hız devam etmektedir.
Beyin ile alakalı en büyük sorunlarda biri de hafıza kaybıdır. ABD’nin Boston eyaletinde bulunan (MIT) ve Japonya’da faaliyet gösteren Riken Brain Science Institute’un ortaklaşa yaptığı bir çalışma sonucunda, hafıza kaybının tedavi edilebilen bir hastalık olduğu bulunmuştur.
Uzmanların farelerin beyinlerine ışınlar göndererek yaptığı incelemelere göre unutulan bilgiler yok olmamaktadır. Bu bilgiler yalnız beyin tarafından ulaşılamamakta. İdrak edeceğiniz bilgiler beynimizde kalıyor fakat beyin bu bilgilere ulaşma problemi yaşıyor.
US Journal Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre ‘Optogenetics‘ isimli metot ile farenin beyninde bulunan nöronlara ışın gönderildi. Bu sistem sonucunda farenin hafızasından silinen bilgiler yeniden hatırlandı. Takımı adına basın toplantısı düzenleyen MIT’nin Nobel ödüllü uzmanı Susumu Tonegawa, fare üzerinde yapılan deneyin sonucunda unutulan bilgilerin bu teknik sayesinde tekrar kullanılabilir hale getirildiğini açıkladı.
Bu sistem henüz insan üzerinde test edilmedi fakat ileriki dönemler içinde bu metodun hafıza kaybı rahatsızlıkları yaşayan insanlar için bir umut olabileceği iddaa edilmektedir. İnsan unutmaz ise yaşamı kendisine zehir olur unutmak en az akıl veya hafıza kadar çok değerli bir nimettir.