2007 yılında, pek çok yazılım, telekomünikasyon ve donanım firmalarının katkısıyla Open Handset Alliance adı verilen ve içerisinde pek çok şirketi barındıran ve tam anlamıyla Companies Union olarak tanımlayabileceğimiz firmalar birliği tarafından geliştirilen işletim sisteminin adı Android’dir. Android işletim sistemi ilk başlarda sadece akıllı telefonlar ve tabletlerde karşımıza çıkmış günümüzde ise, televizyonlardan, oyun konsollarına, dijital kameralara ve saatler kadar kullanım ağı genişlemiştir.
Android kaynak kodu olarak iki farklı lisans kullanmaktadır. Bunların ilki, Linux çekirdeği olarak da bilinen GPL, diğer ise dış bileşenler olarak bilinen Apache Lisansı ile lisanslaması yapılmıştır. Bu durum android sistemin sürekli kendini geliştirmesine olanak sağlamış ve telefon üreticilerinin koymuş olduğu kısıtlamaları yazılım güncelleştirme tekniği ile ortadan kaldırıp kişiye özel telefon kullanmayı mümkün hale getirmiştir.
Android özellikleri olarak en dikkat çeken özellik içerisinde pek çok uygulama barındırmasıdır. Bu uygulamalar SDK adı verilen (Android Yazılım Geliştirme Kiti) program yardımıyla Java dilinde yazılmaktadır. SDK kullanıcıya hata ayıklama, yazılım geliştirme ve değiştirme gibi pek çok konuda yardımcı olmaktadır. Android özellikleri açısından öncelikli olarak 32 – bit ARMv7 işlemcisine yönelik olarak geliştirilmekte ve 6 – 9 ay arasında yeni bir sürüm yayınlayarak kendini devamlı geliştirmekte ve güncelleştirmektedir. Android’in 2015 yılı başında piyasaya sürdüğü Andorid 5.x Lollipop uygulaması şu anda en güncel sürüm konumundadır. Bu sürüm 64 bit desteği sağlamakta olup kullanılan akıllı cihazın içerisinde bulunan RAM’ e göre cihazlara eklenmektedir. 32 bit işletim sistemi 512 MB Ram ile çalışmakta iken 64 bit işletim sistemi en az 832 MB Ram desteğiyle çalışabilmektedir. Bu da kullanılan akıllı cihazın aynı anda pek çok işlemi, hiçbir donma ve kasma yaşamadan yapabilmesi anlamına gelmektedir.