Yapay Zekânın Geleceği
Yapay zekâ, insan gibi davranan, insandan ayırt edemeyeceğiniz derecede davranan sizinle sanki insanmış gibi sohbet eden (örneğin; chat yapan) makinelere yapay zekâ denmekte. 1950’lerde bilgisayar biliminin temellerini atan İngiliz bilim adamı Alan Turing tarafından önerilen yapay zekanın dayandığı en önemli esas ise, insan beyninde bulunan nöronların sinyal gönderip alması ile nöral ağlarda bilgilerin depolanması ile duygularını ifade ettiklerini ve bu nöral ağların alınıp aynı şekilde bir bilgisayara ya da robota kopyalanması sayesinde insan kadar zeki ve duygularını ifade edebilen bir zekanın oluşturulabileceğine dayanmaktadır.
Bu durumda prensip olarak hiçbir problem bulunmamaktadır. Ancak uygulama esnasında pek çok sorun ile karşılaşıldığında o dönemden bu döneme kadar pek çok denemeye rağmen henüz insan gibi duyguları ve düşünceleri ile davranabilen bir yapay zeka üretmek mümkün olmamıştır.
Yapay zeka ile ilgili yakın zamanda çevrilmiş olan Evrim (Transcendence) filminde bu konudan bahsedilmiş ve yapay zekânın geleceği hakkında bazı önemli ipuçları vermiştir. Başrollerini Johnny Deep ve Rebecca Hall’in paylaştığı film, ünlü bir bilim adamı rolünde olan Johnny Deep’in yapay zekâ araştırmaları yaparken terörist bir grubun saldırısına uğrayıp öldürülmesinden başlamakta ve bu ölümün ardından Evelyn karakterine hayat veren Rebecca Hall’in Dr.Will Caster (Johnny Deep)’in beynini bir süper bilgisayara aktarması sonucu gelişen olayları anlatarak devam ettiği 2014 yılı yapımı bir bilimkurgu – aksiyon filmidir. Yapay zekâ meraklılarının bu filmi muhakkak izlemelerini tavsiye ediyorum.
Yapay zekânın geleceği hakkında çalışmalar sürmekte olup kullandığımız akıllı cihazlardan şu anda nerede olduğumuzu anlayabilmek aslında mümkün. Konuşmalarımızı anlayıp bizi yönlendirebilen cihazlardan tutun da, navigasyon aracılığı ile yolumuzu sesli bir şekilde tarif ederek bulmamızı sağlayan cihazların hepsi aslında birer yapay zeka çalışmasının ürünüdür. Bu çalışmaların bu yönlü ilerlemesinin sonucunda inanıyorum ki gelecekte insan bütünüyle simule edilebilecektir.