Cern Yeni Bir Keşife Hazırlanıyor
Bilim dünyası gözünü tekrardan Cern merkezine çevirdi. Cenevre yakınlarında bulunan “CERN” araştırma merkezi yeni bir çarpıştırmaya hazırlanmakta. Bilim adamları, iki sene devam eden bir çalışmanın son basamağı olarak yeni bir deney yapacak.
Yerin yüz mt altında bulunan CERN tesisindeki büyük hadron çarpıştırıcısı, bu kez kainatın büyük kısmını oluşturan karanlık maddenin gizemini çözmeye çalışacak. Atom parçacığı protonlar, on üç trilyon elektron volt hız ile 27 kilometrelik yer altı tünelinde çarpıştırılacak.
Araştırmadan çıkacak neticelerin, Albert Einstein‘ın ‘izafiyet Teorisi‘nden bu yana, fizik alanında en büyük buluşun yapılacağına inanılmakta. CERN merkezinde yapılan çalışmalar ile, iki sene önce kainatın oluşumu hakkındaki en büyük gizemlerinden biri olarak kabul edilen atom altı parçacık “Higgs Bozonu” keşfedilmişti. Cenevre şehrinde Cern’in kumanda merkezinden, iki tane proton ışını Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın bölgesine yönlendirilme yapılacak ve daha sonra da 27 km yeraltı tünelinde önceden belirlenmiş noktalarda birbirleriyle çarpıştırılacak.
Bu noktalara yerleştirilmiş olan dev detektörler çarpışmanın yarattığı enerjiyi kaydedecekler ve ortaya çıkacak proton enkazında yer alacak yeni oluşan parçacıkların ne olduklarının saptanması için gereken bilgileri toplayacak. Sheffield Üniversitesi’nin Fizik Profesörü Dan Tovey, Bu basamak, 13 TeV (trilyon elektron volt) çarpıştırmasından sonra ilk değerli bilgileri almaya başlayacağımız dönem olacak. Bu biraz musluğu açmaya benzemekte. Fakat bu sadece işin başlangıç tarafı olarak ifade etti.