3D TEKNOLOJİSİ ÇAĞ ATLIYOR!
Son döneme damgasını vuran 3D teknolojisi oldukça hızlı ilerliyor. Ayakkabı, çanta, kalem vs. yaptıktan sonra şimdi de üç boyutlu baskı teknolojisi ile canlı vücut parçaları üretilmeye başlandı. Bu yöntemle üretilen kemik, kas ve kıkırdak parçalarının, hayvanlara nakledildiklerinde normal işlevlerini yerine getirdikleri görüldü. Yenileyici tıp açısından önemli bir gelişmeye imza atılan araştırmanın sonuçları Nature Biotechnology adlı dergide yayımlanmış bulunmaktadır.
ABD’de yapılan araştırma, vücudun hasar gören bölümlerini canlı hücrelerle onarma açısından umut vadetmektedir. Bilim insanları uzun süredir kırılan bir çeneyi, kopan bir parmağı veya hasar gören kalp kaslarını üretilen insan hücreleriyle onarmak üzerinde çalışıyorlardı. Bu alanda bir sorunla karşı karşıya kaldılar, üretilen hücreleri canlı tutmaktı. Laboratuvar ortamında üretilen hücreler 0.2 milimetreden kalın dokularda oksijensiz ve kalıyor ve beslenemiyordu. Bilim insanları bu konu üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırmış görünmektedirler.
ABD’de Wake Forest Baptist Tıp Merkezi’ndeki araştırma ekibi ise içinde mikroskopik kanallar bulunan üç boyutlu hücreler basmayı başardı. Bu mikroskopik kanallar sayesinde hücrelerin beslenmesi sağlandı. Entegre Doku ve Organ Baskı Sistemi adı verilen bu yöntemde, biyolojik bozunma özelliğine sahip plastik ve su bazlı bir jel kullanıldığı öğrenildi. Çözünebilir bir plastikle biçim verilmektedir, hücreleri içeren su bazlı jel de bunların büyüyebilmesi için gerekli ortamı sağlıyor.
Bu şekilde üç boyutlu basılan parçalar hayvanlara nakledildiğinde, plastik form çözünerek yerini hücreler tarafından üretilen proteinden oluşan akıcılığı az sıvı ortama bırakmaktadır. Bu arada nakledilen parçaların içinde kan damarları ve sinirler oluşuyor. Araştırmaya başkanlık eden Prof. Anthony Atala, insan dokularının da aynı şekilde basılabileceğini söyledi. Tıptaki bu önemli gelişme herkesi umutlandırdı. Artık hasar gören organınıza veda etmenize gerek kalmayacak. Çalışmaların olumlu sonuç doğurması dahilinde birçok insana umut kaynağı olacağı ortadadır. Sonradan sakat kalma riskini en aza indirecek bir çalışma olarak görünmektedir.
Merakla gelişmeleri beklemekteyiz. Laboratuvar ortamındaki gelişmeleri beklemeye devam ediyoruz. Üç boyutlu baskı teknolojisi adını en iyi şekilde duyurdu. Ayrıca üç boyutlu baskı teknolojisi sayesinde tıp ilerlemeye devam etmektedir.